Casa Rosada

Casa RosadaHet Casa Rosada is de zetel van de Argentijnse president Kirchner. Het is de officiële residentie voor het ontvangen van buitenlandse gasten. De plek waar nu het Roze Huis staat, is altijd al een belangrijke locatie geweest voor het bestuur en de verdediging van Buenos Aires. Oorspronkelijk stond er op de plaats van het huidige Casa Rosada een Spaans fort, van waaruit de plaatselijke regering de stad bestuurde. Het fort stond direct aan het water en diende om de stad te beschermen tegen oorlogszuchtige volkeren die via zee de Argentijnse hoofdstad probeerden te bestoken.

INSIDERTIP: “Bezoek ook eens ’s avonds het Casa Rosada. Het is dan prachtig verlicht met blauwe, paarse en roze verlichting.”

Van fort tot Casa Rosada

Het huidige regeringsgebouw heeft niet altijd in haar huidige vorm op het Plaza de Mayo gestaan. In 1536 werd er door de Spanjaarden een fort gesticht aan de kop van het huidige Plaza de Mayo, dat toen nog niet bestond. Het fort heeft honderden jaren dienst gedaan, maar veranderde steeds verder richting het huidige Roze Huis. In 1873 werd er naast het Casa Rosada een groot postkantoor neergezet, in opdracht van de toenmalige Argentijnse president. Ook werd er besloten om een nieuw Casa Rosada neer te zetten, maar na oplevering werd besloten de twee gebouwen toch samen te voegen. Deze samenvoeging is terug te zien in de asymmetrische gevel van het Casa Rosada.

Casa Rosada, het gebouw

Lange tijd was het niet mogelijk om het Casa Rosada te bezoeken. Met de komst van een frisse wind in het land, werden ook de deuren van het presidentieel paleis geopend. Het Casa Rosada van Buenos Aires heeft een mooie Neo-renaissance stijl en het interieur is schitterend. De decoraties in het Casa Rosada en de fraaie muurschilderingen geven goed weer dat Argentinië rijke perioden heeft gekend, met Buenos Aires als stralend middelpunt. Sinds kort zijn er weer rondleidingen mogelijk in het weekend en op feestdagen!

Adres
Balcarce 50, 1064 Buenos Aires

Hoe kom je bij het Casa Rosada?

  • Metrolijn A, halte Plaza de Mayo
  • Buslijn 7, 8, 29, 56, 64, 86, 91 111, 152

Rondleidingen

Op weekend- en feestdagen tussen 10.00 en 18.00.
Rondleidingen zijn gratis. Engelse rondleiding om 14.30.

Website
Casa Rosada