Economie Buenos Aires

economie buenos airesDe economische situatie in Buenos Aires is iets waar je zeker mee te maken zult krijgen tijdens een verblijf in de Argentijnse hoofdstad. Het land heeft grote ontwikkelingen gekend, maar ook zware economische crisissen zijn bekend in Argentinië. Op dit moment is het land opnieuw beland in een diepe economische crisis, al gaat het weer beter met de economie in Buenos Aires. Op straat zie je wel nog steeds mensen vragen om geld en demonstraties worden er dagelijks gehouden. Natuurlijk is dit iets waar je als toerist of als student niet om heen kunt, je kunt immers niet je ogen sluiten voor wat er gebeurd op de plek waar je bent, maar het zal geen grote invloed hebben op jouw verblijf in Buenos Aires.

INSIDERTIP: “Blijf uit de buurt van demonstraties, de politie grijpt nogal eens met de harde hand in.”

Wat merk je van de crisis?

Wat jij direct zal merken in Buenos Aires is de steeds hoger wordende prijzen. Waar het prijsniveau in de restaurants nog redelijk gelijk blijft, stijgen de prijzen in de supermarkt elke week. Een mandje boodschappen kan zomaar een paar Euro duurder zijn de volgende keer. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. De afgelopen maanden en jaren zijn de metro en bus al flink duurder geworden. Natuurlijk is het OV nog altijd goedkoop vergeleken met Nederland, maar als je bedenkt dat een ritje in de bus voorheen slechts €0.25 kostte, weet je gelijk dat de prijzen explosief gestegen zijn.

INSIDERTIP: “In Calle Florida bevinden zich een hoop legale en illegale wisselkantoren. Illegaal wisselen raad ik je af omdat je nooit zeker weet of je echt geld terug krijgt.”

Waardevast geld?

De economische crisis van Argentinië heeft invloed op het geld. De koers van de Argentijnse Peso heeft nog nooit zo laag gestaan de afgelopen 10 jaar en daarmee is de waardevastheid van de nationale munt flink gedaald. Veel toeristen nemen daarom Dollars en Euro’s mee naar Buenos Aires om deze vervolgens te wisselen op de zwarte markt. Dit is mogelijk en je kunt hier veel meer geld voor je buitenlandse valuta krijgen, het gevaar blijft echter vals geld. Wisselen op de zwarte markt raad ik je af. Het is eenvoudiger om af en toe geld te pinnen uit de geldautomaten en ook nog eens een stuk veiliger.