Kathedraal Buenos Aires

Kathedraal Buenos AiresDe Catedral Metropolitana de Buenos Aires, kathedraal Buenos Aires, is de belangrijkste kerk van de Argentijnse hoofdstad, gevestigd aan het Plaza de Mayo, waar je ook het Casa Rosada vindt. De kathedraal die tegenwoordig te zien is, is niet de oorspronkelijke katholieke kerk. Die werd namelijk al in 1580 gebouwd, toen de stad Buenos Aires werd gesticht. Vanwege het zwakke materiaal waarmee de oorspronkelijke kathedraal van Buenos Aires werd gebouwd, stortte het bouwwerk in 1680 in.

De kathedraal Buenos Aires tegenwoordig

In 1684 gaf bisschop Azcona Imberto de opdracht om de Catedral Metropolitana opnieuw op te bouwen. Na 11 jaar, in 1695, was het hoofdgedeelte van de kerk afgerond, maar de torens en de gevel ontbraken. Vanwege economische problemen en een trage voortgang van de bouw, duurde het tot 1721 voordat de eerste toren van de Kathedraal van Buenos Aires voltooid werd. In 1725 werd ook de tweede toren afgerond en twee jaar later werd ook de gevel volledig opgeleverd. In 1752 stortte het schip van de kathedraal wederom in, waarna het volledig herbouwd moest worden. Om te voorkomen dat de gevel en de torens te klein zouden zijn in verhouding tot het schip, werd er gekozen om alles opnieuw op te bouwen. Pas in 1863 bereikte de kathedraal Buenos Aires haar huidige vorm.

Mausoleum San Martín

De Kathedraal van Buenos Aires is niet alleen de belangrijkste katholieke kerk van de Argentijnse hoofdstad, het is ook de plaats waar generaal San Martín opgebaard ligt. Generaal San Martín was de leider van de onafhankelijkheidsstrijd van Zuid-Amerika tegen de Spaanse bezetter. Na zijn dood in 1850 kreeg de Argentijnse verzetsheld een prachtig eerbetoon in de Kathedraal van Buenos Aires. Een aparte kapel is volledig ingericht voor hem. Zijn tombe bevindt zich hier, met een grote Argentijnse vlag erover heen. De hele dag door staan er twee wachters bij de ingang van het mausoleum.

INSIDERTIP: “Zorg dat je ruim voor sluitingstijd de kathedraal Buenos Aires bezoekt, dan is het mausoleum geopend en kun je rond de tombe van Generaal San Martín lopen.”

Adres kathedraal Buenos Aires
San Martín 42, Buenos Aires (Plaza de Mayo)

Hoe kom je bij de kathedraal van Buenos Aires?

  • Metrolijn A, Perú of Plaza de Mayo
  • Metrolijn D, Catedral
  • Buslijn 7, 8, 29, 56, 64, 86, 91 111, 152

Openingstijden kathedraal Buenos Aires

  • Ma t/m vrij: 7.30 – 18.45
  • Za & zon: 9.00 – 18.45 (Houd rekening met diensten overdag)

Entree
Gratis

Website kathedraal Buenos Aires
Catedral Metropolitana (alleen Spaans)