Nationaal Congres Buenos Aires

Nationaal Congres Buenos AiresHet Nationaal Congres Buenos Aires is de Argentijnse Tweede Kamer. Hier worden door de regering de beslissingen genomen over de te volgen koers voor het land. Het Nationaal Congres herbergt de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, te vergelijken met de Eerste en Tweede Kamer in Nederland. Het paleis doet denken aan het Capitool in de Verenigde Staten en kenners in de architectuur zijn ervan overtuigd dat het Nationaal Congres van Buenos Aires gebaseerd is op het Amerikaanse gebouw.

INSIDERTIP: “Vanaf het busplatform op het Plaza del Congreso maak je de mooiste foto’s van het Nationale Congres. Zorg er wel voor dat er geen verkeer langs rijdt op het moment van jouw foto.”

Historie Nationaal Congres Buenos Aires

Het Nationaal Congres van Buenos Aires was niet altijd de zetel van de Argentijnse Tweede Kamer. Van 1898 en 1906 werd er gebouwd aan het paleis, wat vervolgens in gebruik werd genomen door het congres. Echter, vanaf 1976 werd het gebouw ingenomen door de CAL, een verbond van de drie belangrijkste leger-onderdelen van Argentinië. Pas toen er flink wat weerstand kwam van binnen en buiten de hoofdstad op de functie van het gebouw, vertrok de CAL uit het Nationaal Congres. Dit gebeurde in 1983 en vanaf dat moment nam de Argentijnse regering weer intrek in het gebouw.

Bijzonderheid Nationaal Congres

Het Nationaal Congres Buenos Aires is gevestigd aan het Plaza del Congreso en staat via de Avenida de Mayo in verbinding met het Casa Rosada. De twee monumenten staan slechts enkele kilometers uit elkaar en zijn te zien wanneer je voor één van de twee gebouwen staat. Voor het Nationaal Congres ligt de ‘Kilometro cero’, het startpunt van alle Argentijnse snelwegen. Vanaf dit punt op het Plaza del Congreso wordt er gestart met het tellen van de kilometers.

INSIDERTIP: “Kijk ook eens naar de grond op het Plaza del Congreso, een geliefde plek voor demonstranten om hun onvrede over het beleid neer te kalken.”

Adres Nationaal Congres Buenos Aires
Hipólito Yrigoyen 1835, Buenos Aires

Hoe kom je bij het Nationaal Congres?

  • Metrolijn A, Congreso
  • Buslijn 5, 8, 64, 86, 105

Rondleiding Nationaal Congres Buenos Aires

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag om 12.30 en 17.00.
De rondleiding is gratis en je moet 15 minuten van tevoren aanwezig zijn.

Website
Congreso Nacional