Openbaar vervoer Buenos Aires

openbaar vervoer buenos airesBuenos Aires is een wereldstad en dit is terug te zien in het verkeer. Chaotisch, zonder regels en het recht van de sterkste. Voor de Porteños, de inwoners van Buenos Aires, is het al een hele opgave om zonder ongelukken door de stad te komen. Laat staan voor buitenlanders. Gelukkig is het openbaar vervoer Buenos Aires prima. Met de bus en metro kun je praktisch overal komen. Mocht er geen bus of tram rijden vanwege een staking, dan kun je ook voor een paar Euro de taxi nemen.

INSIDERTIP: “Bussen hebben geen dienstregeling. Je wacht bij de halte totdat de bus komt en steekt dan je hand op om de bus aan te houden.”

Bus en metro Buenos Aires

Buenos Aires heeft een uitstekend busnetwerk. Echter, om het netwerk te begrijpen heb je flink wat tijd nodig. De bussen in de Argentijnse hoofdstad rijden namelijk vaste routes, maar zonder dienstregeling. De Guia T is op elke hoek van de straat verkrijgbaar en geeft inzicht in alle busroutes in Buenos Aires. Wil je liever met de metro? Pak dan één van de vier lijnen die door de stad lopen. Lijn A brengt je naar het Casa Rosada en het Palacio del Congreso, lijn D gaat vanaf de kathedraal naar Plaza Italia en lijn C brengt je naar Retiro. De bus en metro hebben allebei voor- en nadelen:

Voordeel Nadeel
Bus – Je ziet wat van de stad
– Elke plek bereikbaar
– In de spits duurt een busrit 2x zo lang
– Je dient de haltes zelf te kennen
Metro – Snel vervoersmiddel
– Alle bezienswaardigheden bereikbaar
– Vaak stampvol, zeker in de spits
– Lijnen lopen bijna allemaal horizontaal door de stad

De metro Buenos Aires is vooral horizontaal georiënteerd. Alleen lijnen C en H lopen verticaal. Het is aan te raden om de metro van Buenos Aires vooral te gebruiken voor de verder afgelegen gebieden. Veel is in Buenos Aires perfect met de bus te doen. Maar wil je toch met de metro, dan is de metrokaart Buenos Aires wel zo handig.

INSIDERTIP: “Vrijwel alle Porteños gebruiken een SUBE-kaart in het OV, de OV-kaart van Buenos Aires. Alle informatie over de kaart en het aanvragen ervan wat mogelijk is voor buitenlanders vind je hier.

Taxi Buenos Aires

Een taxi nemen in Buenos Aires is geen probleem, er is een overvloed aan gezellige taxichauffeurs die je graag naar de plek van bestemming willen brengen. Het is aan te raden om een Radio-taxi te nemen, om zo min mogelijk kans op oplichting te lopen. Betaal in ieder geval nooit met een biljet van AR$100,-. Daarmee voorkom je dat je opgelicht wordt door een wisseltruc of met vals wisselgeld. Spaans praten wil helpen om de prijs lager te houden en zorg dat je goed weet waar je heen moet. Noem een kruispunt van twee straten om het adres duidelijk te maken voor de chauffeur. Voor een gemiddelde rit zul je ongeveer €5,- kwijt zijn in een taxi in Buenos Aires.

Kijk bij een taxi Buenos Aires niet raar op als je meer moet betalen dan de meter aangeeft. Vaak weet de chauffeur een extra zakcentje te verdienen door bijvoorbeeld je koffers te tillen. Wil je dat niet, zeg dat dan voordat je een taxi in Buenos Aires ingaat. Zodra de chauffeur jouw helpt met de bagage betaal je meer op het eind.

INSIDERTIP: “’s Nachts rijden er ook bussen, maar niemand weet hoe laat en wanneer. Een taxi in Buenos Aires is een snellere optie om thuis te komen.”

Handige site
Omnilineas, op deze site kun je eenvoudig invullen van waar naar waar je wilt reizen en de geschikte buslijnen verschijnen automatisch.