Plaza de Mayo

Plaza de MayoHet bekendste plein van Buenos Aires is zonder twijfel het Plaza de Mayo in Microcentro. Het plein bestaat al honderden jaren, maar het kreeg pas haar huidige naam in 1810, na de mei-revolutie in Argentinië. Als eerbetoon aan de slachtoffers en om de revolutie te herdenken, werd het centrale plein van de Argentijnse hoofdstad omgedoopt tot Plaza de Mayo (Mei-plein). Het Plaza de Mayo is altijd een belangrijke plek geweest in de Argentijnse politiek. Niet alleen omdat het Casa Rosada, het regeringsgebouw, hier staat, maar ook omdat grote politieke evenementen zich hier hebben afgespeeld.

Evita Peron en de Dwaze moeders

De wereldberoemde Evita was de vrouw van Juan Domingo Peron en groeide uit tot een symbool voor de Argentijnse arbeidersklasse. Tijdens het hoogtepunt van haar populariteit stroomde het Plaza de Mayo vol met tienduizenden Argentijnen om te luisteren naar de toespraken van Evita, vanaf het balkon van het Casa Rosada. Minder grootschalig, maar zeker net zo belangrijk, zijn de bijeenkomsten van de Dwaze moeders. Sinds 1977 komen ze elke donderdag (nog steeds) bijeen om de slachtoffers en de vermisten van de militaire Junta te herdenken. Voorheen vroegen ze op het Plaza de Mayo ook om erkenning van de regering, maar dat is inmiddels niet meer nodig, de erkenning hebben ze gekregen.

INSIDERTIP: “Elke donderdagmiddag rond 15.30 lopen de Dwaze Moeders nog steeds hun rondjes over het Plaza de Mayo.”

Bezienswaardigheden Plaza de Mayo

De topattractie op het Plaza de Mayo is natuurlijk het Casa Rosada, het regeringsgebouw van Argentinië. Maar het centrale plein van Buenos Aires heeft meer te bieden. Je vindt hier bijvoorbeeld het hoofdkantoor van de nationale bank (Banco de la Nación) en het voormalig stadhuis ten tijde van de koloniale Spaanse periode (Cabildo). Het huidige stadhuis bevindt zich eveneens aan het Plaza de Mayo, evenals de belangrijkste kathedraal van Buenos Aires, de Catedral Metropolitana de Buenos Aires. Sta er overigens niet raar van te kijken wanneer je op het Plaza de Mayo plotseling in een demonstratie terecht komt, dat is hier meer regel dan uitzondering.

INSIDERTIP: “Vermijd inmenging in demonstraties. De Argentijnse politie wil nog wel eens hard optreden tegen demonstranten.”

Hoe kom je op het Plaza de Mayo?

  • Metrolijn A, halte Plaza de Mayo
  • Buslijn 7, 8, 29, 56, 64, 86, 91 111, 152