Puerto Madero

Puerto MaderoPuerto Madero is de meest oostelijk gelegen wijk van Buenos Aires en moest vanzelfsprekend dienst doen als haven van de Argentijnse hoofdstad. Echter, vanwege de geringe diepte van de Rio de la Plata was het voor grote vrachtschepen niet mogelijk om de haven van Buenos Aires te bereiken. Aan het eind van de 19e eeuw kreeg zakenman Madero de opdracht om er voor te zorgen dat de grote vrachtschepen wel de haven van Buenos Aires konden bereiken. Vanwege de trage ontwikkeling van de nieuwe haven en de groei van de vrachtschepen was de haven direct bij oplevering alweer ongeschikt. Luis Huergo kreeg daarop de opdracht om alsnog een toegankelijke haven te ontwerpen en dat lukte, de haven van Puerto Madero is nog steeds in gebruik.

INSIDERTIP: “Maak een wandeling langs de docks van Puerto Madero. Een mooie boulevard vol met restaurants, bars en historische gebouwen.”

Omslag Puerto Madero

Maar het echte verhaal van Puerto Madero is niet de haven, maar de grootschalige ontwikkeling die het gebied heeft doorgemaakt sinds de jaren ’90. Lokale investeerders waren klaar met het verpauperde gedeelte van Buenos Aires en wilden er een innovatief en aantrekkelijk stadsgedeelte van maken. Wereldberoemde architecten als Calatrava en Foster mochten het gebied opnieuw ontwerpen. Met miljoeneninvesteringen werden er vervolgens wolkenkrabbers, luxe hotels en exlusieve culture centra neergezet in Puerto Madero. De straten werden vernoemd naar vrouwen en een volledig nieuwe wijk van Buenos Aires was geboren, uiteraard wel met behoud van de klassieke naam, Puerto Madero.

INSIDERTIP: “Bezoek Asia de Cuba, overdag een bar/restaurant en ’s avonds één van de populairste clubs van Buenos Aires.”

Must-see in Puerto Madero

In Puerto Madero bevindt zich de jachthaven van Buenos Aires, waar je je kunt vergapen aan luxe jachten van de jetset van Buenos Aires. Wandelend langs de docks van Puerto Madero kom je bij de Puente de la Mujer (vrouwenbrug). Deze brug lijkt sterk op de Rotterdamse Erasmusbrug en is zeker de moeite waard voor een foto. Aan de oostkant van de brug vind je de Nederlandse ambassade met daarnaast een oranjekleurig Plaza de Holanda. Om een idee te krijgen van de Argentijnse marine van vroeger stap je aan boord van het fregat Sarmiento, een prachtig oorlogsschip dat tegenwoordig dienst doet als een museum.

Hoe kom je in Puerto Madero?

  • Metrolijn B, Leandro N. Alem
  • Bus 64, 99, 111, 140, 152