Retiro

RetiroRetiro is altijd één van de rijkste wijken van Buenos Aires geweest, terug te zien aan de grote hoeveelheid 5-sterren hotels die hier gevestigd zijn. Ook tijdens de militaire Junta was Retiro het middelpunt van de Argentijnse hoofdstad. Nog steeds is Retiro een prachtige wijk voor een wandeling want er is genoeg te zien. Echter, het noordelijke deel van deze wijk van Buenos Aires is inmiddels veranderd in een sloppenwijk en het is af te raden om noordelijker dan het grote busstation van Retiro te wandelen.

INSIDERTIP: “De streekbussen rijden voor de sloppenwijk langs en vanuit de bus krijgt u een beeld van de mindere kant van Buenos Aires, die normaal voor toeristen verborgen blijft.”

Transport vanuit Retiro Buenos Aires

Retiro is de wijk waar het grootste transportstation van Buenos Aires zich bevindt, zowel voor stads- en streekbussen als treinen. Tegenover de Torre de los Ingleses liggen drie grote treinstations, van waaruit alle treinen van Buenos Aires vertrekken naar de omliggende steden of dieper het binnenland in. Iets verder naar het oosten bevindt zich het enorme busstation, waarvandaan vrijwel alle stadsbussen vertrekken naar hun bestemming verderop in de stad. Ook vind je in Retiro het streekbusstation (Terminal de Omnibus Retiro). Van hieruit kun je per luxe bus (Micro) naar bestemmingen in het hele land reizen.

INSIDERTIP: “Loop ’s avonds zo min mogelijk alleen bij het busstation, zoek groepjes mensen op om kleine criminaliteit te voorkomen.”

Bezienswaardigheden Retiro Buenos Aires

Ook als je niet op zoek bent naar een bus of trein, heeft Retiro in Buenos Aires genoeg te bieden. Een bijzonder monument is de Torre de los Ingleses, een cadeau van de Engelsen. Vanwege de gevoeligheden rond de Falkland-eilanden is de naam inmiddels veranderd in Torre Monumental. Iets verder naar het westen ligt Plaza San Martin, een prachtig park met meerdere verdieping waar je een standbeeld vindt van generaal San Martin te paard en ook het nationale herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Falklandoorlog staat in dit park. Niet te missen in deze wijk van Buenos Aires is ook het Kavanagh gebouw, een rolmodel voor moderne architectuur tijdens het begin van de 20e eeuw.

INSIDERTIP: “Op zonnige dagen is het Plaza San Martin een heerlijke plek om van de zon te genieten. Een stuk rustiger dan de Bosques de Palermo, maar minstens net zo lekker.”

Hoe kom je in Retiro?

  • Metrolijn C, General San Martin & Retiro
  • Bus 6, 7, 26, 50, 61, 75, 101, 106, 115, 132, 150, 152