San Telmo

San TelmoSan Telmo is de oudste wijk van Buenos Aires en volgens de inwoners van de stad (Porteños genoemd) de meest traditionele wijk. Hier wordt het leven nog geleefd zoals het vroeger was. Dit is goed te zien aan de weinige veranderingen die San Telmo heeft ondergaan in de loop der jaren. Nog steeds staat de wijk vol met koloniale huizen en statige panden. Een groot deel van de straten is nog steeds niet geasfalteerd, maar bestaat uit kinderkopjes. Daarnaast vind je in deze wijk van Buenos Aires de grootste concentratie authentieke tango-barretjes. Deze bijzondere plekken om de tango te leren en te bekijken zijn nog niet omgetoverd tot commerciële bedrijven, hier wordt nog tango gedanst zoals het vroeger was.

INSIDERTIP: “Bar Puerta Roja is immens populair en zeer geliefd bij de Porteños. Achter de rode deuren en een lange trap bevindt zich een echt buurtcafé.”

San Telmo trekpleister voor toeristen

San Telmo was niet altijd de hippe wijk van Buenos Aires zoals het dat tegenwoordig is. Pas sinds het begin van de 20e eeuw is de wijk in ontwikkeling gekomen. Steeds meer inwoners van de stad en toeristen begonnen San Telmo te ontdekken als gezellige Boheemse wijk, waar het heerlijk was om te wandelen of om op zoek te gaan naar bijzondere kunstvormen en antiek. Steeds meer boetiekwinkeltjes vestigden zich in San Telmo, terwijl tegelijkertijd de antiekmarkt een flinke vlucht nam in deze wijk van Buenos Aires.

INSIDERTIP: “San Telmo Buenos Aires heeft zoveel antiekwinkels dat het moet lukken om iets bijzonders te vinden. De meeste kans heb je in de winkeltjes in de zijstraten, de zondagse Feria is een stuk commerciëler.”

Feria de San Telmo Buenos Aires

San Telmo is uitgegroeid tot de plek in Buenos Aires voor eigentijdse kunst en antiek. Als jonge kunstenaar ga je hier naar toe om het te maken. Zeker op zondag als de hele wijk op z’n kop staat voor de Fería de San Telmo. Calle Defensa, die loopt van het Plaza de Mayo tot aan Plaza Dorrego, het centrale plein van San Telmo, wordt op die dag gevuld met honderden kraampjes waar enthousiaste verkopers hun waar proberen te slijten aan de toeristen en Porteños. Kijk niet raar op als u tussendoor ook nog live getuige bent van een dansend tango-paar of andere live-optredens.

Hoe kom je in San Telmo?

  • Metrolijn C, Constitución (let op, ’s avonds beter te vermijden in verband met veiligheid)
  • Bus 24, 29, 61, 64, 111, 152