Studeren Buenos Aires

Studeren Buenos AiresBuenos Aires is een fantastische stad om te verblijven als student. Je vindt er kroegen, discotheken, veel internationale studenten en genoeg woonruimte voor een aangenaam verblijf. Maar het draait natuurlijk om het studeren zelf. Buenos Aires kent verschillende universiteiten waarvan de Universidad de Buenos Aires de grootste is. Met meer dan driehonderdduizend (300.000 (!)) studenten is deze universiteit de grootste van Argentinië en van heel Latijns-Amerika, gemeten naar het aantal studenten. De Universidad de Buenos Aires heeft flink wat prestige in dit gedeelte van de wereld en een studieperiode hier staat zeker goed op je CV.

Privé-universiteiten Buenos Aires

Buenos Aires kent ook een aantal gespecialiseerde privé-universiteiten waar het onderwijs van hoge kwaliteit is. Veel bedrijfskunde-studenten kiezen voor de UADE (Universidad Argentina de la Empresa) vanwege de hoge kwaliteit van het onderwijs en de vakbekwame docenten. Ook de Universidad de Palermo staat goed aangeschreven als het gaat om economische opleidingen. Voor studies politicologie en rechten lijkt de Universidad de San Andrés de beste optie. Deze universiteit biedt kleinschalig onderwijs met veel persoonlijke aandacht.

Gratis studeren Buenos Aires

Studeren aan de UBA is gratis en daardoor het goedkoopst. Bij de UADE, Universidad de Palermo en Universidad de San Andrés wordt wel collegegeld geheven. Het eenvoudigst is om via een contract van een universiteit in Nederland te gaan studeren in Buenos Aires. Je hoeft dan niet de universiteit in Buenos Aires aan te schrijven voor toestemming. Houd er wel rekening mee dat je voor het studeren aan een Argentijnse universiteit een studentenvisum nodig hebt. Heb je dit niet, dan kunnen de cijfers die je haalt voor tentamens niet officieel overgedragen worden.

Studentenvisum

Een studentenvisum aanvragen is een procedure die enige tijd kan gaan duren. Allereerst heb je een verklaring van goed gedrag uit Argentinië (!) nodig (Antecedentes Penales). Met dit document moet je vervolgens naar de nationale migratiedienst. Daar doe je de aanvraag voor een studentenvisum. Na enige tijd kun je dan een tijdelijk studentenvisum op komen halen. Dit tijdelijke studentenvisum dien je naar verloop van tijd weer om te wisselen voor een definitief studentenvisum. Al met al duurt het traject enkele maanden en het kost ongeveer AR$500,-.

INSIDERTIP: “Begin op tijd met je studentenvisum en zorg dat je voldoende kopieën van je paspoort en pasfoto’s bij je hebt. Dat voorkomt teleurstellingen bij het loket.”

Kamer Buenos Aires

Als je gaat studeren in Buenos Aires, heb je natuurlijk een kamer nodig. Ik raad je aan om eerst een hostel te boeken en van daaruit op zoek te gaan. Via Craigslist worden er veel kamers aangeboden. Vanuit je hostel kun je dan op jacht en eerst kijken voordat je definitief beslist. Vanuit Nederland is het een stuk lastiger om een goede indruk te krijgen. Ook omdat de wijk waar je komt te wonen in Buenos Aires bepalend is. Een kamer met alles inclusief vind je vanaf ongeveer €300,- per maand.

Adressen

  • Antecedentes Penales
    Adres: Tucumán 1353
    Bijzonderheid: Afspraak maken noodzakelijk via deze website
  • Migratiedienst (Migraciones)
    Adres: Av. Antártida Argentina 1355
    Bijzonderheid: Afspraak maken niet mogelijk, gebouw 4 is voor studenten van buiten Zuid-Amerika