Tango Buenos Aires

Tango Buenos AiresTango Buenos Aires, veel mensen noemen Buenos Aires en tango in één adem. Niet zo gek als je bedenkt dat de regio van de Rio de la Plata (met onder andere Buenos Aires en Montevideo) de bakermat is van deze passionele dans. Buenos Aires is zonder twijfel de hoofdstad van de Argentijnse tango en het is tevens de enige plek ter wereld waar je overal op straat afbeeldingen van de tango tegenkomt of zelfs dansende tangoparen. Hoe de tango in Buenos Aires is ontstaan weet niemand zeker, maar er wordt vanuit gegaan dat het is ontstaan uit een mix van de muziek en dans van immigranten, slaven en gaucho’s. Zij dansten de eerste passen van wat later de tango van Buenos Aires zou worden.

Tango Buenos Aires: de ontwikkeling

De tango in Buenos Aires floreerde halverwege de 20e eeuw. Tussen 1930 en 1950 dansten vrijwel alle Porteños minimaal één keer per week de tango. Zij deden dit in Milonga’s, kleine salons waar je vrijuit kon dansen of de Buenos Aires tango kon leren. Ondanks de groeiende populariteit van de tango in Buenos Aires, bleef deze populariteit vooral beperkt tot de regio van de Rio de la Plata. In het buitenland werd de dans als te intiem gezien en zelfs vulgair. Inmiddels is dit beeld veranderd door het opkomende tangotoerisme in Buenos Aires. De tango Buenos Aires is een toegankelijke, maar zeer specifieke, dansstijl geworden in de Argentijnse hoofdstad.

INSIDERTIP: “Verken eens de wijk Almagro, waar Carlos Gardel is opgegroeid. In de straten Anchorena en Jean Jaures vind je niet alleen tangomusea, maar ook -winkels en dansscholen.”

Tango Buenos Aires: waar moet je heen?

Het leukste is om de tango in Buenos Aires op straat mee te maken. De meeste kans daarop heb je tijdens de Fería de San Telmo, elke zondag in San Telmo. Verder kun je niet om de grondlegger van de Buenos Aires tango heen; Carlos Gardel. In de wijk Abasto vind je een museum over deze legendarische tangocomponist- en zanger, vlakbij het winkelcentrum Abasto. Tevens moet je absoluut een milonga bezoeken om niet alleen naar tango te kijken, maar ook om zelf deel te nemen. Goede opties zijn La Catedral, La Viruta en de tangoshow van Café Tortoni.

INSIDERTIP: “La Catedral is dinsdag en vrijdag het leukst. Het is dan extra druk en er zijn beginnerslessen, waarna je de hele avond je pasjes in praktijk kunt brengen.”

Tango Buenos Aires: zelf dansen

Als je een Porteño de tango ziet dansen, kan ik me goed voorstellen dat je zelf niet meer durft. Maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Goed, wat basispasjes zijn wel handig, maar na een paar lessen moet dat er wel in zitten. Vrijwel elke Milonga biedt ook korte tangolessen aan. Vervolgens moet je jezelf gewoon op de dansvloer begeven en het geleerde in de praktijk brengen. Niemand zal je uitlachen en de meeste Milonga’s zijn juist gebaat bij de participatie van het publiek. Milonga’s zijn absoluut geen shows, het zijn plekken waar de locals juist komen om te dansen. Overigens, als je als vrouw wordt uitgenodigd door een man om te dansen is het onbeleefd om te weigeren. Succes met de tango Buenos Aires!

Tango Buenos Aires

La Catedral
Adres: Sarmiento 4006
Entree: AR$50,- (inclusief les) (voor 22.00 geldt 2 voor 1, zonder les)
Website: La Catedral

La Viruta
Adres: Armenia 1366
Entree: AR$80,- (inclusief les) op maandag en dinsdag, wo-zo AR$100,-
Website: La Viruta

Café Tortoni
Adres: Av. de Mayo 825
Entree: vanaf AR$300,- (Show)
Website: Shows Tortoni