Veiligheid Buenos Aires

veiligheid buenos airesBuenos Aires wordt vaak gezien als een gevaarlijke Latijns-Amerikaanse stad. Echter, de Argentijnse hoofdstad is helemaal niet zo gevaarlijk als gedacht wordt. Als je je niet opvallend gedraagt, gebeurt er niets. De belangrijkste tip is je gedragen zoals de inwoners van Buenos Aires zich gedragen. Op deze manier val je niet zo op als toerist of buitenlandse student en je loopt minder kans op onveilige situaties. Lees meer over de veiligheid in Buenos Aires.

INSIDERTIP: “Kijk hoe de Porteños zich gedragen en pas je daaraan aan. Zo loop je het minste risico op een nare ervaring.”

Veiligheid metro Buenos Aires en ’s avonds

Zoals elke andere stad heeft ook Buenos Aires last van kleine criminaliteit zoals zakkenrollers. Vooral de metro is een geliefd werkterrein. Zorg er altijd voor dat je zicht hebt op je zakken en bedek je portemonnee en telefoon. Plaats daarnaast een eventuele rugzak op je buik. De Porteños doen dit ook en dat is niet voor niets. Binnen een handomdraai weten dieven je rugzak leeg te halen of zelfs mee te nemen als je hem even op de grond hebt gezet. Blijf ’s avonds weg van donkere straten en kies voor de hoofdstraten (zoals Cordoba, Corrientes, Pueyrredon, Santa Fé) om naar je hotel te wandelen. Kleine criminaliteit komt voornamelijk voor in kleine steegjes die slecht verlicht zijn. Overigens, in de toeristische wijken als Palermo en Recoleta kun je vaak ’s avonds prima over straat lopen.

INSIDERTIP: “Loop ’s avonds zo min mogelijk alleen op straat. In sommige delen van de stad is het prima mogelijk, maar beperk het tot een minimum.”

Veiligheid in de wijken

Buenos Aires is geen gevaarlijke stad over het algemeen, maar enkele gebieden kun je beter vermijden. Vaak ook omdat er niets te zien is. In La Boca is Caminito en de straat naar het stadion van Boca Juniors prima begaanbaar, maar verlaat de gebaande paden niet. De mensen in deze wijk van de Argentijnse hoofdstad hebben niet veel en als toerist ben jij een geliefd doelwit. Blijf ook weg uit het gebied ten noorden van het station Retiro, daar bevindt zich de grootste sloppenwijk van Buenos Aires. Andere gebieden die je beter niet kunt bezoeken zijn de buitenwijken van Buenos Aires (alles buiten Palermo, Recoleta, Belgrano, Microcentro, San Telmo, La Boca, Almagro). Er is daar niet veel te zien en de criminaliteit is daar sterker aanwezig dan in de veilige genoemde wijken. Zo heb je de veiligheid in Buenos Aires ook deels zelf in de hand.

INSIDERTIP: “Neem nooit grote bedragen mee op zak. Kijk voordat je een bank verlaat na het pinnen ook altijd even om je heen of er geen ongure figuren in de buurt zijn.”